menu menu

Montujete-li kondenzační kotle Ariston, sbírejte prostřednictvím našeho partnerského programu body, za které si vyberete odměnu dle Vašeho výběru.

ariston, odměny, věrnostní program

6 NEZÁVISLÝCH TOPNÝCH OKRUHŮ PRO KOTLE I TEPELNÁ ČERPADLA

22. 02. 2023

Často u topného systému stojíme před problémem, jak vyřešit hydraulicky a regulačně větší počet topných okruhů – například kombinace bazén, radiátory a podlahové topení. Ariston nabízí předmontované, prostorově nenáročné a kompaktní řešení až pro 6 topných okruhů, vhodné k plynovým kotlům stejně jako k tepelným čerpadlům.

Moderní topné systémy jdou cestou vícero topných okruhů, kde každý z okruhů je vzájemně nezávislý teplotně i časově a je ovládán samostatným termostatem.

Pro tyto účely nabízí ARISTON kompletně vybavené hydraulické moduly se snadnou instalací na stěnu nebo pro zasekání do stěny s minimálními rozměry a vybavené uzavíracími dvířky. Vnější provedení skříňky v bílé barvě je naprosto vyhovující pro všechny instalace.

 

Hydraulické moduly jsou nabízeny ve dvou základních variantách:

a) verze MGz: topné okruhy se stejnou výstupní teplotou, resp. všechny okruhy jsou radiátory nebo podlaha: zde lze vybírat provedení pro jeden (MGz I), dva (MGz II) nebo tři (MGz III) čerpadlové topné okruhy (bez směšování) a to podle potřeby topného systému.

 

b) verze MGm: topné okruhy s rozdílnou výstupní teplotou, např. kombinace radiátory a podlahové topení. V nabídce jsou verze pro dva topné okruhy (MGm II) nebo tři topné okruhy (MGM III). Samostatnou verzi pak představuje modul pro topení / chlazení – MGm II

Hlavní přednosti: Moduly nabízejí rychlou a snadnou instalaci díky svému kompletnímu vnitřnímu vybavení, včetně uzávěrů na vstupu a výstupu, anuloidu, nízkoenergetického oběhového čerpadla a řídící elektroniky s teplotními čidly. Vše je předem smontováno a prokabelováno, což šetří čas a snižuje ztráty. Stačí je pouze upevnit na stěnu a připojit trubky.

Hydraulické moduly jsou ideální pro kombinaci s tepelnými zdroji od ARISTON s omezením pro plynové kotle do 40 kW nebo tepelná čerpadla s výkonem do 15 kW. Maximálně lze instalovat dva moduly na jeden zdroj tepla. Maximum je 6 nezávislých topných okruhů s různou výstupní teplotou a regulací – například termostat ON/OFF nebo e-BUS termostat v kombinaci s venkovním čidlem. Každý okruh bude mít naplněny provozní podmínky odpovídající požadavkům na vytápění a zdroj tepla se bude chovat odlišně při požadavku od radiátorů nebo podlahového vytápění.

Příkladem může být kombinace modulu MGm III s tepelným čerpadlem:

Okruh č.1 může být určen pro ohřev bazénu – ovládání signálem ON/OFF od bazénové technologie a s požadavkem na konstantní výstupní teplotu pro bazénový výměník.

Okruh č. 2 budou radiátory – s požadavkem na ovládání pomocí e-BUS termostatu (SENSYS).

Okruh č. 3 bude okruh s podlahovým topením, kde je požadavek na ekvitermní regulaci (podle venkovního čidla) a e-Bus termostat nebo ON/OFF termostat, a navíc s omezením max. teploty do 45 °C a instalací havarijního čidla na výstup do podlahy.

 

Pro nastavení regulace MGm nebo MGz modulů je doporučeno instalovat v systému alespoň 1x e-Bus termostat Sensys. Ten může sloužit jako termostat a přístupová jednotka nebo jen jako přístupová jednotka (nemusí plnit funkci termostatu). Jako další termostat jsou doporučeny termostaty CUBE.

S omezením lze hydraulické moduly použít i pro cizí zdroje tepla – např. elektrokotel cizího výrobce.

V případě zapojení do systému dálkového dohledu (wi-fi brána a aplikace ARISTON Net) lze každou větev s e-Bus termostatem vidět v uživatelské aplikaci a samostatně ovládat a nastavovat, a to nejen v rovině uživatele, ale také v úrovni servisu.

Zkuste využít výhody ARISTON HYDRAULICKÝCH MODULŮ, včetně snadné instalace, rychlého připojení a minimálních prostorových nároků. Tyto moduly se snadno instalují a uvedou do provozu bez potřeby instalace MaR.